Club Paradiso d.o.o. | Bulevar Despota Stefana 15 | 11000 Beograd

011/72 47 012, 72 40 928, 72 39 603


Na Zakintosu postoji širok izbor restorana koji pripremaju raznovrsna jela sa mirisima i ukusima grčke i italijanske, a od skoro i kineske, indijske, meksičke kuhinje… Šta je to što čini kuhinju Jonskih ostrva drugačiju od bilo ostalih iz Grčke? To su naravno lokalni recepti, okolnosti istorijske prošlosti, ekonomske mogućnosti, i domaćih proizvoda. Kuhinja Jonskog ostrva je uglavnom Mediteranska kuhinja, u kojoj dominira korišćenje maslinovog ulja.


Zakintos ima mnogo maslina i proizvodi ulje koje je među najukusnija u Grčkoj. Dakle, recepti na Zakintosu, koji se nisu menjali značajno tokom vremena, su bogati maslinovim uljem i začinjeni se sa belim lukom. Lokalni specijalitet je Sartsa, govedina kuvana u tiganju sa paradajzom, belim lukom, sirom Ladotiro i sa malo origana. Drugi lokalni specijalitet sa Zakintosa je Skordostoupi, koje se pravi od patlidžana i sa velikim količinama belog luka.


U specijalitete se takodje ubraja i Ladotiri, začinjeni ovčiji sir koji se čuva u glinenim posudama prekriven maslinovim uljem, kao i Mizithra sir, usoljena ili ne. Domaći hleb Zakintos je takođe poznat, kao slatkiši, kao što su  mandolato - koji je napravljen sa belanaca, nazdravili badema, šećera ili meda i pasteli, starogrčki desert napravljen od susama, med i bademi.

 

Mandolato

Pogledajte kompletnu ponudu apartmana za destinacju Zakintos 2024!